Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Herders kwartet Kerkdiensten experiment Bij de diensten Actueel Oudeschild Oosterend De Cocksdorp Adressen nieuwe pagina Anbi Nieuwe pagina 14 leken pagina 

Oudeschild

Het zeemanskerkje in Oudeschild is in 1650 gebouwd met geld afkomstig van de West-Friese steden. In 1740 heeft men er een deel bijgebouwd. De kerk heeft een sterke band met een belangrijk deel van ons nationale verleden, namelijk de Gouden Eeuw. Door een enorme ontwikkeling van Hollandse handel over zee, was t'Schild, (zo werd in die tijd Oudeschild genoemd), een voorpost geworden van Amsterdam en de Zuiderzee havens. Ten ankerHonderden koopvaarders en oorlogsschepen lagen op de Rede van Texel ten anker. Hier wachten zij alvorens de schepen uitzwermden over de wereldzeën op gunstige wind om het Marsdiep te kunnen bezeilen en vers water te betrekken uit de Wezenputten aan het Skillepaadje. Dat water was van bijzondere kwaliteit. Het water bevat een hoge graad van ijzer, waardoor het niet snel bederft. Dat wachten kon soms wel drie maanden duren. De bemanningen van de schepen zochten "vermaeck" aan de wal en op Zondag ging met naar de kerk om God's woord te horen. Marine in de kerkKoning, keizer, admiraal........de rest van het rijmpje kent u allemaal. In de gouden eeuw was er nog geen Popla. Wel de admiraal, zelfs twee en soms waren zij in Oudeschild in de kerk. In de Zeemanskerk. Om Gods woord te horen en vrome liederen mee te brommen. De Ruiter kon niet meer zingen. Hij had zijn stem verknoeid met het schreeuwen van bevelen tegen de wind in en boven het kanongebulder uit.Dat zelfde euvel was ook aanwezig bij Cornelis M. Tromp. Maar die loste het heel simpel op, Tromp ging eenvoudig voor het zingen de kerk uit. In die tijd was er nog geen orgel in de Zeemanskerk. Wel een voorzanger. Meestlal de bovenmeester. Die man gaf de toon aan en zette het psalm in. De gemeente volgde de voorzanger. Michiel Adriaenz. de Ruiter en Cornelis Maartensz. Tromp verbleven noodgedwongen gedurende het formeren van de vloot, steeds kortstondig in Oudeschild. Beiden schonken zij de kerk een koperen kaarsen kroonluchter. Waarschijnlijk is de derde kroonluchter afkomstig van de weduwe van Maarten Tromp.

Zeemanskerk Oudeschild

RouwbordTegenover de preekstoel bevindt zich een rouwbord. Deze borden hadden de functie te laten zien wie de dode en zijn of haar status was. Het bord werd zo dicht als mogelijk bij het graf geplaatst. Het geschilderde wapenschild is gevuld met een lindeboom. Het betreft hier Hermanus Lindenhoff van Zwol, oud 22 jaren, luitenant ter zee, verongelukt op 8 juli 1758 met het oorlogsschip "Orangewoud". Het schip ging tijdens haar maidentrip op onbekend gebleven manier ten onder. Honderd en zes bemanningsleden verdronken. Twee bemanningsleden zijn in de kerk begraven. Zie de grafsteen. De eerste dominee van deze kerk Antonius Damburgh, 1650 / 1681, ligt begraven in het front van de preekstoel.MonumentOp 8 april 1976, is de kerk op de Rijks Monumentenlijst geplaatst. Het is een prachtig historisch gebouw met een dito verleden. De licht en kleur verhouding van het in en exterieur zijn bijzonder smaakvol. Het is een intieme en gezellige kerk waarin om de week een dienst wordt gehouden. Er valt nog veel meer te vertellen over dit gebouw maar komt u het zelf ontdekken op één van de open dagen die door vrijwilligers van deze kerk worden georganiseerd of nog beter; bezoek een kerkdienst. MuziekGedurende het zomerseizoen zijn er concerten en muzikale optredens van uiteenlopende aard. Voor de agenda; zie de Texelse media. De akoestiek van de kerk is bijzonder goed.

Het familiewapen van Michiel de Ruiter bevindt zich op de kroonluchter.

Grafbord van luitenand ter zee, H. Lindenhoff van Zwol, oud 22 jaar.

De Cocksdorp

Het beginIn het jaar 1835 zijn enkele ondernemers begonnen om de Eierlandse Polder te bedijken en voor verkoop in te richten. Tegelijkertijd onstond zo het dorpje De Cocksdorp. De dijkwerkers en de boerenarbeiders waren de eerste bewoners. In 1840 telde het dorp 20 huizen en 120 inwoners! Er werd een Hervormde gemeente gesticht, waarna de oprichting van een kerkgebouw een feit werd. De polder was een kale vlakte, er stond boom noch struik.EenvoudigOp 6 juni 1841, werd dit kerkgebouw in gebruik genomen. De bouwmeester was Jacob van der Kloot, die een voor die tijd eenvoudig maar stijlvol gebouw tekende. De bouwkosten bedroegen F 8000,- , welk bedrag door het Gouvernement (Franse tijd), werd betaald evenals het jaarsalaris van de eerste dominee.InterieurVerschillende mensen brachten geld bijeen voor het meubelair, aankleding en twee zilveren avondmaalbekers.

Open KerkTijdens het zomerseizoen is dankzij een groep vrijwilligers, de kerk opengesteld voor bezoekers. Zij willen u graag inlichten over de bijzonderheden en de historie van het kerkgebouw en de kerkelijke gemeente. Tevens worden er geborduurde, gestikte, gebreide handwerken te koop aangeboden. De opbrengst hiervan is bestemd voor het onderhoud van de kerk.

Kroonluchtergeshonken door Michiel de Ruiter

geluid

OpeningsurenZie de Texelse media.

Omgeven door water

Oudeschild

Omgeven door water